Teğmen maaşı ne kadar oldu? Hey yıl teğmen maaşlarında iyileştirme yapılmaktadır. 2023 yılında da teğmen maaşları arttırılmıştır. Peki teğmen maaşı ne kadar oldu?
Teğmen Ne Demek?
Teğmen, sözlük anlamı olarak “hücum eden” anlamına gelmektedir. Kara, deniz ve hava kuvvetlerinde tim komutanlığı yaparlar. Asteğmen ile üsteğmen arasında bulunan bir askeri rütbedir.
Subay Rütbeleri;
- Albay
- Yarbay
- Binbaşı
- Yüzbaşı
- Üsteğmen
- Teğmen
- Asteğmen
Ayrıca Albay, Yarbay ve Binbaşı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu 3’üncü maddesine göre Üst Subay olarak nitelendirilmektedir.
Asteğmenler subay olduklarından astsubaydan da uzman çavuştan da rütbe olarak üstündür. Teğmenlerin ordu içerisindeki en önemli görevleri, emrinde bulunan takımı sevk ve idare etmektir.
Teğmen Maaşı
Teğmen Maaşı, 57.600TL ile 65.000 TL arasındadır. Teğmen rütbesine sahip personellerin çok büyük kısmı bu tutar arasında almaktadır. OYAK ve OYAK Konut üyeliği olan personelden aylık her ikisi için de 1500- 2000₺ arasında bir tutar kesilmektedir.
Yani OYAK Konut’a üye olan bir personel olmayandan 1500₺ daha az maaş almaktadır. Mesela Komando Temel Brövesi olan bir personel olmayandan daha fazla maaş alacaktır. TSK’da maaşlar personelden personele değişkenlik göstermektedir.
Benzer İçerik: Astsubay Maaşı Ne Kadar?
Fakat teğmenler subay oldukları için maaşlarını da subay maaşları kapsamında değerlendirmek gerekir. Rütbeye göre maaşları değişmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan teğmenler derece kademeleri haricinde görev yaptıkları bölgenin tehlike durumuna göre ek tazminatlar almaktalar.
Burada verilen maaş miktarları başlangıç seviyesindedir. Ek tazminatlar eş durumu görev süreleri gibi durumlara göre çok daha yüksek olabilmektedir.
Doğuda Teğmen Maaşı
Doğuda görev yapan teğmenlerin maaşları batıda görev yapanlara göre daha yüksektir. Bunu nedeni terör tazminatı adı altında ek tazminat almalarıdır.
Bu tazminat ödemesi ile birlikte doğuda teğmen maaşı 70.000TL’den başlamaktadır. Ek görev kaç yıldır görev yaptığı, eş durumu, çocuk durumu gibi durumlarda ek ödemeler almaktalar.
Bu ek ödemeler eklendiği zaman doğuda görev yapan bir teğmenin maaşı 75.000TL olabilmektedir. Doğuda görev yapanların maaşlarının yüksek olduğu gibi aldıkları tazminat tutarları da yüksektir. Batı ve doğuda aynı anda göreve başlayan teğmenlerin maaşları arasında yüksek farklılık vardır.
Teğmen Olma Şartları Nelerdir?
Teğmen maaşlarını araştıranlar teğmen olma şartlarını da araştırıyorlar. Teğmen olmak için harp okuluna gitmeniz gerekir. Harp okuluna kayıt yaptırabilmenin şartları şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak birinci şarttır,
- Yaş için üst sınır 20’dir
- Lise veya dengi bir okulda öğrenim görenler için mezun olduğu dönemin sonrasında ki ilk kayıt döneminde harp okulu için başvuru yapmış olmak,
- Başvurulan yıl içerisinde Milli Savunma Üniversitesi tarafından yapılan Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına katılarak belirlenen taban puanı almış olmak,
- Devletin güvenliğine karşı oluşturulmuş yapılara ve oluşumlara üye olmamak.
- Terör yanlısı bir provokasyonun veya eylemin içirişinde yer almış olmamak,
- İftira, rüşvet, hırsızlık yolları gibi toplum içerisinde kabul görmeyen yollarla kazanç sağlamış olmamak,
- Herhangi bir suç nedeni ile hüküm giymemiş soruşturma geçirmemiş olmak
- Askeri okulda yapılacak olan intibak eğitimini tamamlamak.
- Nişanlı, evli veya boşanmış olmamak, hamile olmamak, evlilik dışı birliktelik yaşamamak.
Alımları takip edebileceğiniz sistem ise personeltemin.msb.gov.tr‘dir. Buradan yapılacak alım duyurularını takip edebilirsiniz.
Teğmenlik İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Teğmen olabilmek için çeşitli yollar bulunmaktadır. Harp okulundan mezun olarak, asteğmen olarak görev yaparken teğmenlik sınavına girerek teğmen olunabilir. Asteğmenler 9 ay boyunca görev yaptıklarında sözleşmeli olarak teğmenlik yapabilirler.
Eğitim sonrasında teğmen olabilmek için Harp okulundaki askeri eğitim ve beden eğitimini başarıyla tamamlamak gerekir. Ayrıca harp okulundaki spor programlarından ve akademik programlardan da başarılı bir şekilde mezun olmak gerekir.
Harp okulundaki eğitimleri başarı ile tamamlayarak mezun olan teğmen maaşı başlangıç seviyesinde olacaktır. Görevde kaldıkları sürece maaşları da artacaktır.
Kimler Teğmen Olamaz?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler,
- Herhangi bir suç dolayısı ile hüküm giymiş kişiler,
- Başvuru şartlarında belirtilen fiziksel özellikler taşımayanlar,
- Teğmen olmak için gerekli olan eğitimi almayanlar
Teğmen olamazlar.
Teğmenlik Görevi Zor mudur?
Teğmen maaşı ne kadar diye araştırma yaparak teğmen olmak isteyen kişilerin teğmenlerin çalışma koşullarını iyi bilmesi gerekir. Teğmen olan kişilerin yaşayacakları zorlukları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Askeri alanda görev yaptıkları için ciddi bir sorumluluk içerisine gireceklerdir.
- Teğmenlik görevi çok tehlikeli bir meslektir.
- Teğmen olan kişiler yoğun çalışması şartları nedeniyle normal yaşamlarında olumsuzluklar yaşayabilirler.
- Kıdem kazanmak göründüğü kadar kolay değildir. Uzun yıllar boyunca çalışmak gerekir.
- Ast-üst ilişkisi bulunan hiyerarşik bir düzen içerisinde çalışacaklardır. Emir alan ve emri sorgusuz yerine getiren konumda olacaklardır.