Günümüzde motosiklete farklı amaçlarla biniliyor. Kimisi gezmek, kimisi eğlence için, kimisi motosiklet tutkusu için kimisi de para kazanmak için biniyor. Biz bugün motosiklete para kazanmak için binenlerle ilgileneceğiz. Evet son zamanların popüler mesleklerinden biri olan esnaf kuryelikten bahsediyorum. Esnaf kurye nedir? Esnaf kurye giderleri nelerdir? Esnaf kurye nasıl olunur? gibi başlıklara değineceğiz. Bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuzda esnaf kuryelikle alakalı aklınıza en ufak bir soru dahi kalmayacak.
Esnaf Kurye Nedir?
Esnaf kuryelik, yerel işletmelerin büyüklüğüne bakılmaksızın sundukları hızlı ve yerel teslimat hizmetidir. Esnaf kuryeleri, şehir içindeki mahallelerde faaliyet gösteren esnafların siparişlerini, ürünlerini veya belgelerini müşterilere veya diğer işletmelere ulaştırır. Bu şekilde, yerel işletmelerin müşterilere daha hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşmasına ve rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olur.
Esnaf kuryeliğin özünde, mahalle ekonomisini destekleme ve yerel işletmelerin büyümesine katkıda bulunma amacı yatar. Bu hizmet, genellikle restoranlar, bakkallar, çiçekçiler, eczaneler, kitapçılar, yerel üreticiler ve diğer benzer işletmeler tarafından tercih edilir. Esnaf kuryeleri, genellikle motorlu araçlar veya bisikletlerle çalışır ve belirlenen hedefe en hızlı ve güvenli şekilde teslimat yaparlar.
Sonuç olarak esnaf kurye nedir diyecek olursak: esnaf kuryelik, yerel işletmelerin hayati bir parçasıdır. Hızlı teslimat, yerel ekonomiye katkı sağlama, müşteri memnuniyetini artırma ve yerel işletmelerin büyümesini destekleme gibi avantajlarıyla, esnaf kuryeleri, yerel işletmelerin can damarıdır. Bu hizmet sayesinde, yerel işletmeler daha fazla rekabet edebilir, müşteri tabanlarını genişletebilir ve yerel ekonomide güçlü bir şekilde var olabilirler.
Esnaf Kurye Nasıl Olunur?
Esnaf kuryelik yapmak için öncelikle sağlam bir muhasebeci bulmanız gerekmektedir. Unutmayın siz bir şirkete çalışan olarak girmiyorsunuz. Siz bir şirket kuruyorsunuz. İşte bu yüzden ilk yapmanız gereken bir muhasebeci bulup muhasebeci yardımıyla şahıs şirketi kurmalısınız. Bu şirketi kurduktan sonra artık siz devlete vergi ödemekle mükellef bir şirket sahibi olursunuz. Muhasebeciniz her ay esnaf kuryelikten ne kadar kazandığınızı devlete bildirir ve kazandığınız ücretin bir kısmını vergi olarak ödersiniz.
Sonrasında esnaf kuryelik yapacağınız firmanın istediği belgeleri ve şartları yerine getirmelisiniz. Firmaların şartlarını genel hatlarıyla sıralayacak olursak şu şekildedir:
- Firmalar genellikle kendi motorunuzla çalışmanızı isterler. Tabii bu farklılık gösterebilir Trendyol Go kendi motorunuzla çalışmanızı isterken Taxi motor kiralamayı tercih ediyor. Bir motor almadan önce firmanızla görüşüp bilgi alın. Motorun 110CC olması gerekiyor.
- Trendyol Go, Yemeksepeti, Vigo veya Taxi hangi firmayla çalışırsanız çalışın sizden vergi levhası isteyecektir. Bunun için muhasebecinizle görüşün.
- Diğer istenilen evraklarsa normal bir işe girerken istenilen evraklarla hemen hemen aynıdır. Adli sicil kaydı, sağlık durumunu gösteren belge, kimlik fotokopisi, ehliyet fotokopisi, ruhsatın kopyası gibi belgeler istenilmekte.
- Esnaf kuryelik yapabilmeniz için A1 veya A2 ehliyete sahip olmalısınız.
Esnaf kurye nedir? Esnaf kuryelik hakkında daha detaylı bilgi almak için kuryelik yapan iki arkadaşın röportajını izleyebilirsiniz.
Esnaf Kurye Avantajları
- Esnaf kuryelikte özel kampanyalarla ek kazanç elde edebilirsiniz.
- Bazı firmalar mesela Trendyol Go çalışma saatlerinizi sizin seçmenize izin veriyor.
- Paket başı verilen ücret sayesinde çok çalışan çok kazanır.
- Kendi işinizin patronu olursunuz. Özellikle özgür ruhlu, üstlerine her dakika rapor vermek istemeyenlerin esnaf kuryelikte en sevdiği özellik bu olabilir.
Esnaf Kurye Giderleri
- En önemli giderlerinizden biri BAĞ-KUR olacaktır. Ancak size güzel bir haberim var. Devlet genç girişimcileri destekliyor ve bu kapsamda 1 yıl boyunca bütün BAĞ-KUR masraflarınızı devlet karşılıyor. Ayrıca 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaf tutuluyorsunuz. Bu yüzden kesinlikle muhasebecinize genç girişimci desteğini hatırlatın ve faydalanın.
- Esnaf kurye giderlerinizde bir önemli kalem de benzin olacaktır. Tabii ne kadar çok benzin harcarsanız o kadar çok kazanmışsınız diyebiliriz. Burada unutmamanız gereken şey benzin alırken fişinizi mutlaka saklamanız. Aldığınız fişi muhasebeye vererek Katma Değer Vergisinden düşürün.
- Esnaf kuryelik yaparken günün çoğunluğunu motor üzerinde geçireceksiniz. Bu da motorunuzun bakımının erken gelmesine sebep olacak. Bakım masrafları için mutlaka fatura almayı unutmayın yine KDV’den düşürün.
Esnaf kurye giderlerinizde genellikle yaptığınız harcamalarda fatura almaya özen gösterin. Çünkü mevzuat gereği benzin hariç yaptığınız diğer harcamaları KDV’den düşürmek istiyorsanız fatura ibraz etmeniz gerekmekte. Esnaf kurye nedir yazımızın sonuna gelmeden önce esnaf kurye maaşlarını da sizlerle paylaşmak isterim.
Esnaf Kurye Maaşları
Esnaf kurye maaşları çalıştığınız firmadan firmaya değişmekte. Aslında buna maaş demekte doğru olmaz çünkü siz bir maaşlı çalışan değil şirket sahibisiniz. Yani her ay aynı parayı almayacaksınız. Örneğin paketlerin çok yoğun olduğu bir ayda kazandığınız para 1.5 katına kadar çıkabilir. Sizin için esnaf kurye maaşlarını ortalama olarak listeledik. Esnaf kuryelerin brüt ve net kazançları ortalama olarak aşağıda verilmiştir.
Esnaf kurye çalışma saati |
Esnaf kurye net maaş |
Esnaf kurye brüt maaş |
8 saat |
18.400 TL |
27.600 TL |
10 saat |
22.550 TL |
33.825 TL |
12 saat |
26.800 TL |
40.200 TL |
Sıkça Sorulan Sorular
Esnaf kurye nedir?
Esnaf kuryeliğe kısaca kendi işinin sahibi olmak diyebiliriz.
Esnaf kurye vergi öder mi?
Evet, esnaf kuryeler vergi ödüyor. KDV gibi vergileri ödemekle mükellefler.
Esnaf kurye için ne gerekli?
Ehliyet, vergi levhası, kimlik fotokopisi, adli sicil kaydı, ikametgah belgesi vb. detaylar için yazımızı okuyunuz.
Esnaf kurye kaç CC motor istiyor?
110CC motorla esnaf kuryelik yapabilirsiniz.