Windows Update’in Neden Olduğu Mavi Ekran (BSOD) Sorunlarını Giderme
Ölümün Mavi Ekranı (BSOD), Windows’ta meydana gelebilecek, genellikle bir sistem çökmesinden veya bir yazılım sorunundan kaynaklanan ve kaydedilmemiş verilerin kaybolmasına ve bilgisayarın zorla kapatılmasına neden olabilen kritik bir sistem hatasıdır. Bazı durumlarda, bir Windows güncellemesi yanlış gittiğinde ortaya çıkabilir ve bu da BSOD’yi tetikleyen sistem kararsızlığına neden olur.
Bu, güncelleme sorunlu olduğunda veya indirme işlemi sırasında güncellemeyi yüklemek için gereken bazı temel dosyaların eksik olması nedeniyle bozulduğunda olabilir.
Sorunu çözmek için deneyebileceğiniz farklı sorun giderme yöntemlerini aşağıda ele aldık. Durumunuza en uygun yöntemle devam edin.
Sen başlamadan önce
Bu kılavuzda bahsettiğimiz sorun giderme yöntemleri, sisteme erişim gerektirir. Çökmeler nedeniyle sisteme hiçbir şekilde erişemiyorsanız, önce Windows Kurtarma Ortamına önyükleme yapmalısınız.
Windows’ta Kurtarma Ortamı (WinRE), önyüklenebilir bir sistem onarım aracıdır. Çökmeler, önyükleme hataları ve Windows’un düzgün çalışmasını engelleyen diğer sorunlar dahil olmak üzere işletim sistemiyle ilgili sorunların giderilmesine ve onarılmasına yardımcı olur.
WinRE ortamında Sistem Geri Yükleme, Otomatik Onarım, Komut İstemi ve daha fazlası gibi çeşitli özellikler mevcuttur. Bir Windows yükleme ortamından (DVD veya USB sürücü gibi) önyükleme yaparak veya Ayarlar uygulamasının Gelişmiş Başlangıç Seçeneklerini kullanarak erişebilirsiniz.
Kurtarma Ortamına önyükleme yaptıktan sonra, sorun giderme yöntemlerine birer birer devam edin.
1. Sistem Geri Yükleme gerçekleştirin
Mavi ölüm ekranı hatalı bir güncellemeden kaynaklandığından, yapmanızı önerdiğimiz ilk şey, sistemi kararlı bir duruma geri döndürecek bir sistem geri yüklemesi yapmaktır.
Bu özellik, sistemin geri yükleme noktaları adı verilen anlık görüntülerini oluşturur. Bu geri yükleme noktaları, diğer şeylerin yanı sıra sistem yapılandırması, ayarlar ve kurulu yazılım hakkında bilgiler içerir. Bir geri yükleme noktası seçtiğinizde, sistem seçilen geri yükleme noktası oluşturulduğundaki durumuna geri döndürülür ve söz konusu soruna benzer sorunlar çözülür.
Bu özelliği şu şekilde kullanabilirsiniz:
- Kurtarma Ortamı modunda şuraya gidin: Sorun giderme > Gelişmiş seçenekler.
Gelişmiş Seçenekleri Seçme - Tıklamak Sistem Geri Yükleme mevcut seçenekler listesinden.
Windows kurtarma ortamından Sistem Geri Yükleme yardımcı programını açma - Tıklamak Sonraki aşağıdaki iletişim kutusunda.
- Artık sistemde oluşturulmuş geri yükleme noktalarının listesini görebilmeniz gerekir. Bir geri yükleme noktası seçin ve prosedürü tamamlamak için ekrandaki talimatları izleyin.
Bir sistem geri yüklemesi dağıtın
2. Hatalı Güncellemeyi Kaldırın
Sistem Geri Yükleme özelliğini kullanmakta rahat değilseniz ve yalnızca hatalı güncellemeden kurtulmak istiyorsanız, bunu Windows Kurtarma Ortamını kullanarak da yapabilirsiniz.
Şu şekilde devam edebilirsiniz:
- WinRE’nin Gelişmiş seçenekler ekranında, üzerine tıklayın Güncellemeleri kaldır.
Windows Güncellemelerini Kaldırmaya Devam Ediyor - Şimdi iki seçenek görebileceksiniz; En son kaliteyi kaldırın güncelleme ve En son özelliği kaldır güncelleme.
Uygun seçeneği seçin ve devam etmek için ekrandaki talimatları izleyin.
Bir güncellemeyi kaldır - Güncelleme kaldırıldıktan sonra, sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin.
Alternatif olarak, hatalı güncellemeyi de kaldırmak için Komut İstemi’ni kullanabilirsiniz. İşte nasıl:
- Seçmek Komut istemi WinRE’nin Gelişmiş seçenekler ekranında.
- Komut İstemi penceresine aşağıdaki komutu yazın ve tıklayın Girmek. Bilgisayarınız, bu komutla yüklediğiniz Windows güncellemelerinin bir listesini görüntüler.
wmic qfe list brief /format:table
Yüklü güncellemeleri kontrol edin - Her güncellemenin karşılık gelen bir ‘HotFixID’si olacaktır. Kaldırmak istediğiniz güncelleme için olanı not edin.
Şimdi Komut İstemi’ne aşağıdaki komutu yazın ve Enter’a basın. ‘HotFixID’yi daha önce kaydettiğiniz kimlikle değiştirdiğinizden emin olun.wusa /uninstall /kb:HotFixID
Ekranınızda bir onay kutusu göreceksiniz. Devam etmek için Evet’i seçin.
3. Sistem Taramalarını Çalıştırın
Yapmanızı önerdiğimiz bir sonraki şey, Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) ve Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi (DISM) kullanarak sistem taramaları yapmaktır.
SFC programı, bilgisayardaki tüm sistem dosyalarını tarar ve bunları bir veritabanındaki bilinen iyi sürümlerle karşılaştırır. Bozuk veya eksik bir dosya algılandığında, onu doğru sürümle değiştirir. Bu, sistem dosyası bozulmasının neden olduğu BSOD sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir.
Öte yandan bir DISM, bir Windows yüklemesindeki tüm dosyaları, sürücüleri ve paketleri içeren bir Windows görüntüsünü onarır. Bir BSOD, bozuk bir sistem görüntüsünden kaynaklanıyorsa, DISM’yi çalıştırmak sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.
Bu yardımcı programları şu şekilde çalıştırabilirsiniz:
- Seçmek Komut istemi WinRE’nin Gelişmiş seçenekler ekranında.
- Komut İstemi penceresine aşağıdaki komutu yazın ve tıklayın Girmek. Taramanın tamamlanması birkaç dakika sürecektir.
sfc /scannow
sfc/scannow komutunu yazın - Komut yürütüldüğünde, aşağıdaki komutla devam edin:
dism /online /cleanup-image /scanhealth
- DISM herhangi bir sorun bildirirse, şu komutu yürütün:
dism /online /cleanup-image /restorehealth
Bir DISM taraması dağıtma
Onarımın tamamlanması birkaç dakika sürecektir. Komut başarıyla yürütüldüğünde, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BSOD’nin hala devam edip etmediğini kontrol edin.
4. Sürücüleri Güncelleyin
Eski sürücüler, bir sistem güncellemesi yükledikten sonra da BSOD’ye neden olabilir.
Yeni bir sistem güncellemesi, özellikle sürücüler eskiyse, sistem yapılandırmasını mevcut sürücülerle çakışabilecek şekilde değiştirebilir. Örneğin, yeni sistem güncellemeleri güvenlik özellikleri ekleyebilir veya belirli bileşenlerin birbirleriyle etkileşim biçimini değiştirebilir, bu da eski sürücülerle uyumluluk sorunlarına neden olabilir.
Bir sürücü, belirli sistem olaylarını veya koşullarını belirli bir şekilde işlemek üzere tasarlanmışsa da sorunlara neden olabilir, ancak bu koşullar veya olaylar sistem güncellendiğinde değişir.
Durum ne olursa olsun, bu tür sorunlar genellikle sürücülerin güncellenmesiyle giderilebilir. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:
- Windows’u Güvenli Modda Önyükleyin.
- Görev çubuğunun arama alanına Aygıt Yöneticisi yazın ve Aç’a tıklayın.
- Sürücü bölümlerini genişletin ve sürücülerle ilgili herhangi bir uyarı işareti olup olmadığına bakın. Bu işaret, sürücünün bozuk veya eski olduğunu gösterir.
- Arızalı sürücüye sağ tıklayın.
- Seçmek Sürücüyü güncelle bağlam menüsünden ve seçin Sürücüleri otomatik olarak ara seçenek. Şimdi, Windows güncellenmiş sürücüleri arayacak ve yükleyecektir.
Fare sürücüsünü güncelleyin - Devam etmek için ekrandaki talimatları izleyin.
- Güncel olmayan tüm sürücüleri bu şekilde güncelleyin ve ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın.
5. Windows’u Sıfırlayın
Yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri sizin için işe yaramadıysa, son çare olarak Windows’u sıfırlamayı deneyebilirsiniz.
Windows’u sıfırladığınızda, kişisel dosyalarınız ve ayarlarınız korunurken esas olarak varsayılan sistem durumuna geri döner. Temiz bir Windows yüklemesinden farklı olarak, bu işlem kişisel verilerinizi ve ayarlarınızı koruyarak daha hızlı ve daha kolay hale getirir. Bu, BSOD sorunları da dahil olmak üzere sistem güncellemesinden kaynaklanan sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.