VRAM Nedir?

paradetay.net

VRAM Nedir: VRAM veya video random-access memory, bir GPU’nun (grafik kartı) bilgileri depolamak için kullandığı bellektir. Bu bilgiler ekranda görüntü oluşturmak için kullanılır. Tüm grafik kartları, GPU’nun performansını etkileyen miktarla birlikte belirli miktarda VRAM içerir.

VRAM Ne Demek
VRAM Ne Demek

Frederick Dill, Daniel Ling ve Richard Matick, 1980’de IBM Araştırma Merkezi’nde VRAM’i icat etti. Beş yıl sonra patenti alındı. 1986’da ilk ticari video belleği, IBM’in RT PC sistemi için yüksek çözünürlüklü bir grafik adaptöründe kullanıldı.

Bu bilgisayarın piyasaya sürülmesinden sonra, çift bağlantı noktalı belleğin maliyetleri önemli ölçüde azaldı ve daha fazla kişi VRAM kullanmaya başladı. Ayrıca VRAM, genel çerçeve arabellek verimini geliştirerek daha ucuz, daha yüksek çözünürlüklü, yüksek hızlı renkli grafikler sağlar.

VRAM Türleri

VRAM türleri şunları içerir:

  • Multibank DRAM (MDRAM), MoSys tarafından geliştirilen yüksek performanslı bir ram’dir. Belleği, tek tek erişilebilen birden çok 32 kilobayt (KB) parçaya veya bankaya böler. Geleneksel VRAM, tüm çerçeve arabelleğine aynı anda erişilebilen yekpare bir yapıdadır. Tek tek bellek bankalarına sahip olmak, erişimin aynı anda gerçekleştirilmesini sağlayarak genel performansı artırır. MDRAM da daha ucuzdur, çünkü diğer VRAM biçimlerinden farklı olarak, kartlar megabaytların katlarında olmasını gerektirmek yerine belirli bir çözünürlük yeteneği için doğru miktarda RAM ile üretilebilir.
  • Rambus DRAM, Rambus tarafından tasarlanan ve VRAM ile çerçeve arabelleği arasındaki veri akışını hızlandıran özel bir veri yolu içeren bir vram’dir.
  • Senkronize Grafik RAM (SGRAM), nispeten düşük maliyetli bir video belleği olan saatle senkronize edilmiş bir DRAM’DİR. SGRAM tek taşımalı bellektir, ancak yalnızca bir tane yerine iki bellek sayfasını aynı anda açarak çift taşımalı bellek gibi davranabilir.
  • Window RAM’i (WRAM), çift portlu ve vram’den yaklaşık %25 daha fazla bant genişliğine sahip çok yüksek performanslı bir vram’dir, ancak maliyeti daha düşüktür. Özellikleri, blok dolgularda ve metin çiziminde kullanılmak üzere veri okumayı daha verimli hale getirir. WRAM, gerçek rengi kullanarak 1.600 x 1.200 piksel gibi çok yüksek çözünürlüklerde kullanılabilir. Window RAM’inin Microsoft Windows ile ilgisi yoktur.

Ekran Kartında VRAM Nedir?

VRAM, yalnızca ekran kartınıza yardımcı olmaya adanmış olduğu için belirli bir RAM veya rasgele erişimli bellek türüdür. Vram’ı bilgisayarın geri kalanıyla kullanmak mümkün değil. Bunun yerine, GPU’nun daha iyi çalışmasına yardımcı olmaya odaklanır.

Normal RAM CPU için verileri okur ve depolarken, VRAM gpu’nuz için aynı işi tamamlar. Genel olarak, bir sistem ne kadar çok vram’a sahipse, bilgisayarın ram’ine veya işlemcisine o kadar fazla güvenmesi gerekmediği için o kadar hızlı performans gösterir.

VRAM
VRAM

Esasen, CPU ile ekranınız arasında bir arabellektir. Oyunlarda veya video düzenleme sırasında kare hızlarını etkileyebilir.

Bir oyun bilgisayarı için, karşılayabildiğiniz kadar VRAM içeren bir grafik kartına sahip olmak hayati önem taşır. Bununla birlikte, hafızanın yaşını kontrol etmek de önemlidir. Normal Ram’de olduğu gibi, VRAM da çok sayıda yükseltme gördü. Bellek türündeki sayıya dikkat edin; örneğin GDDR5, GDDR4 ve altındaki değerlerden daha yeni ve hızlıdır.

VRAM RAM’den Daha Mı İyi?

Ne VRAM ne de RAM diğerinden daha iyi değildir. Her şey bilgisayarınızla ne yapmayı planladığınıza bağlı.

Yalnızca cihazlarını belge yazmak ve çevrimiçi göz atmak için kullanmayı planlayan birinin çok fazla VRAM’A sahip olma konusunda endişelenmesine gerek yoktur, ancak hevesli bir oyuncu veya çok sayıda video düzenleyen birinin deneyimlerinden en iyi şekilde yararlanmak için daha fazla VRAM’A ihtiyacı olacaktır.

Güç kullanıcıları için, ram’in yanı sıra yeterli miktarda VRAM’A sahip olmak önemlidir. Bu şekilde, cpu’nuzun düşük miktarda RAM ile sınırlı olması veya gpu’nuzun çok fazla VRAM ile sınırlı olmaması gibi darboğazlarla ilgili herhangi bir riskiniz olmayacaktır. Dengeli bir sisteme sahip olmak önemlidir.

4GB VRAM Yeterli Mi?

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak 4GB VRAM yeterli olabilir, ancak oyuncular veya video editörleri için nispeten düşük kabul edilir.

Tipik olarak, 4GB VRAM 1080p çözünürlükte oyun oynamayı mümkün kılar, ancak daha yüksek çözünürlüklerde oynama yeteneğinizi sınırlaması muhtemeldir. Video düzenleme amacıyla, dosyaları 720p veya 1080p çözünürlükte kolayca düzenlemek çok düşüktür.

4GB VRAM ile oyun oynamak veya video düzenlemek hala mümkün olsa da, deneyiminizi etkileyebilecek performans veya kalite düzeylerinde bir düşüş görmeyi bekleyin. Bu, özellikle 4GB vram’ın GDDR4 veya altı gibi yaşlanan bir VRAM türü olması durumunda fark edilir.

8GB VRAM Yeterli mi?

8GB VRAM, 1440p’de veya hatta 4K çözünürlüklerde oyun oynamak için yeterli olmalıdır. Ancak, bunu karşılayabiliyorsanız 12GB Vram’ı hedeflemeniz önerilir.

Video editörleri için, 720p ila 1080p videoları kolayca düzenlemek için 8GB yeterli olacaktır; ancak, 4K dosyalarını hızlı bir şekilde ayarlamak için daha fazlasına ihtiyacınız olacak.

Oyunlar İçin VRAM’ın Önemi

VRAM, yükleme sürelerini kısaltmak ve görüntü kalitesini iyileştirmek gibi oyun performansında önemli bir rol oynar. Modern oyunların farklı çözünürlüklerde çalışması için belirli VRAM seviyeleri gereklidir. Örneğin, bir oyunu 1080p (piksel) çözünürlükte işlemek, daha fazla grafik bellek gerektiren 4K çözünürlükte bir oyun oluşturmaktan farklıdır. 

Oyunlar için ne kadar VRAM lazım?

Bir görüntüyü yüksek çözünürlükte başarılı bir şekilde oluşturmak için daha fazla VRAM gerekir. Aksi takdirde, kullanıcının oluşturmaya çalıştığı dokular ve görüntüler VRAM’i aşırı yükleyebilir ve grafik işleme biriminin ( GPU ) RAM’e veri taşmasına neden olarak performansta düşüşe neden olabilir.

Bugün, 1080p oyun için 4 GB VRAM fazlasıyla yeterli. Ancak, dörtlü yüksek tanımlı (HD) ve ultra HD çözünürlüklerde oyun oynayan kullanıcılar 8 GB’ı tercih etmelidir.

Oyun oynamak için kullanıcıların genellikle şunlara ihtiyacı vardır:

  • 720p için 2 GB
  • 1080p için 4 GB
  • 1440p için 6 GB – 8 GB
  • 2160p veya 4K için 8 GB – 12 GB

Video düzenleme için kullanıcıların genellikle şunlara ihtiyacı vardır:

  • 720p – 1080p dosyalar için 8 GB
  • 4K dosyalar için 16 GB
  • Her tür dosyayı düzenlemek için 32 GB
  • 8K dosyaları düzenlemek isteyen profesyonel veya ticari kullanıcılar için 64 GB

VRAM Yükseltilebilir Mi?

Vram’ınızı artırmanın en kolay yolu yeni ve daha iyi bir ekran kartı satın almaktır. Özellikle, entegre bir ekran kartınız varsa ve oyun oynamayı veya video düzenlemeyi planlıyorsanız, özel bir çözüme ihtiyacınız vardır.

VRAM Arttırma
VRAM Arttırma

BIOS ayarları aracılığıyla vram’ı artırmak da mümkündür. Burada, GPU’ya ayırmak istediğiniz bellek miktarını ayarlayabilirsiniz, ancak aslında vram’ı artırmaz. Bunun yerine, bilgisayarı daha fazlası olduğunu düşünmeye zorlar.

VRAM Nasıl Yükseltilir?

Windows kişisel bilgisayarının (PC) daha fazla VRAM’e ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki adımları gerçekleştirin:

  • Windows 10 arama çubuğuna “Görüntü Ayarları ” yazın.
  • “Gelişmiş Ekran Ayarları”nı seçin.
  • “Görüntüleme için görüntü bağdaştırıcısı özellikleri” yazan metni tıklayın.
  • Açılan sekmede VRAM miktarı görüntülenecektir.

VRAM’i artırmanın en kolay yolu, daha iyi bir grafik kartına yükseltmektir. Örneğin, bir PC ile birlikte gelen tümleşik grafik kartından özel bir grafik kartına yükseltme, gözle görülür bir performans artışı sağlayabilir.

Ancak yükseltme bir seçenek değilse, VRAM’i artırmanın başka yolları da vardır. Örneğin, bazı sistemler için VRAM, BIOS (temel giriş/çıkış sistemi) aracılığıyla artırılabilir. Bunu yapmak için “Ayarlar”a gidin, “Sistem”i seçin ve “Gelişmiş Özellikler” veya “Gelişmiş Yonga Seti Özellikleri” menüsüne girin. Ardından, “Grafik Ayarları”, “Video Ayarları” veya “VGA Paylaşım Bellek Boyutu”na en yakın menü seçeneğini seçin. Bu, GPU’ya ayrılacak bellek miktarını ayarlamak için çeşitli seçenekler sağlamalıdır ve 128 MB ile 512 MB arasında değişebilir.

Vram Nedir? başlıklı yazımızın sonuna geldik sizlerde yazımızdan memnun kaldıysanız yorum yapmayı unutmayın.

Benzer İçerikler:

VRAM’ı nasıl kontrol edebilirim?

Windows ayarlarında ne kadar VRAM olduğunu görebilirsiniz.  Masaüstünüzdeki boş bir alanı sağ tıklatın ve Görüntü ayarları’nı seçin. Ardından, Gelişmiş görüntü ayarları > Görüntü bağdaştırıcısı özellikleri > Bağdaştırıcı sekmesine gidin. VRAM, Ayrılmış Video Belleğinin yanında görünecektir.

VRAM’ım neden bu kadar düşük?

İki şey vram’ınızın düşük görünmesine neden olabilir: Bir uygulama veya işlem çok fazla yer kaplıyor veya grafik kartınız yeterli değil. Görev Yöneticisi’nde grafik yoğun işlemleri kapatabilirsiniz. Aksi takdirde, donanımınızı yükseltmeniz gerekebilir.

Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm Yorumları Görüntüle
Başa dön tuşu