“Standart donanım güvenliği desteklenmiyor”
Aygıt standart donanım güvenliği için tüm gereksinimleri karşılamadığında Windows “Standart donanım güvenliği desteklenmiyor” hatasını görüntüler. Ancak bazı durumlarda hata sistemdeki bir aksaklıktan da kaynaklanabilir.
Bu sorun hem Windows 10 hem de 11’de ortaya çıkabilir, ancak son zamanlarda 22H2 güncellemesinden sonra Windows 11’de sık sık ortaya çıkıyor. Bu kılavuzda, bu sorunun olası nedenlerine ve sorunu hemen çözmeye çalışmak için sorun giderme yöntemlerine göz atacağız.
1. Standart Donanım Güvenlik Gereksinimlerini Kontrol Edin
Henüz yapmadıysanız, yapmanız gereken ilk şey, sisteminizin standart donanım güvenliği gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmektir.
İdeal olarak, sisteminizde bellek bütünlüğü, çekirdek yalıtımı, TPM 2.0 (güvenlik işlemciniz olarak da bilinir), UEFI MAT, DEF ve Güvenli önyükleme etkinleştirilmiş olmalıdır. Bunlardan herhangi biri devre dışıysa veya çalışmıyorsa, sorunla karşı karşıya kalırsınız.
Bilgisayarınızın bu gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını kontrol etmek için şuraya gidin: Windows Güvenliği diyalog ve tıklayın Cihaz Güvenliği sol bölmede. Çekirdek yalıtımı, Güvenlik işlemcisi ve Güvenli önyükleme özelliklerinin etkin olup olmadığını kontrol edin. Tüm bu özellikler etkinleştirildiyse, sorunu çözmeye yardımcı olması için UEFI ayarlarında bazı değişiklikler yapabilirsiniz.
Dell ve Samsung gibi hemen hemen tüm önceden oluşturulmuş PC’ler ve dizüstü bilgisayarlar, son kullanıcı tarafından herhangi bir yapılandırma yapılmadan standart veya gelişmiş donanım güvenliğini destekler. Ancak, kendi bilgisayarınızı oluşturursanız, büyük olasılıkla “Standart donanım güvenliği desteklenmiyor” şeklinde bir hata mesajı görürsünüz.
Bu sorunu çözmek için UEFI ayarlarını nasıl değiştirebileceğiniz aşağıda açıklanmıştır. Devam etmeden önce, yukarıda açıklanan özellikleri etkinleştirmek için farklı cihazların farklı ayarlara veya prosedürlere sahip olabileceğini lütfen unutmayın. Bununla ilgili bilgileri Google’da arayabilirsiniz.
- düğmesine basarak Ayarlar uygulamasını açın. Kazanç + BEN anahtarlar birlikte.
- Şu yöne rotayı ayarla sistem > İyileşmek
Kurtarma’ya tıklayın - Aşağıdaki pencerede, Kurtarma seçenekleri bölümüne gidin ve tıklayın Şimdi yeniden başlat Gelişmiş başlatma düğmesi.
Şimdi yeniden başlat düğmesine tıklayın - Onay iletişim kutusunda, üzerine tıklayın Şimdi yeniden başlat devam etmek için tekrar düğmesine basın.
Şimdi yeniden başlat düğmesine tıklayın - Windows 11 yeniden başladığında, Kurtarma menüsüne önyüklenir. Seçmek Sorun giderme Buradan.
Sorun Gider’e tıklayın - Şimdi, şuraya git: Gelişmiş seçenekler > UEFI Donanım Yazılımı Ayarları.
UEFI Üretici Yazılımı Ayarları seçeneğine erişin - Tıkla Tekrar başlat düğme.
Yeniden Başlat düğmesine tıklayın - PC’nin yeniden başlatılmasını bekleyin. Yeniden başlatmanın ardından, UEFI bellenim ayarları başlatılacaktır.
- şimdi seç Uzman Modu Anakartınızın UEFI kullanıcı arabiriminde hem EZ modu hem de Uzman modu varsa.
- Başını aşmak Sistem yapılandırması veya CPU ayarları ve etkinleştir Sanallaştırma teknolojisi, VT-x, AMD-Vveya SVM Buradan. Bu, Çekirdek izolasyon özelliğini etkinleştirecektir.
- Şimdi, şuraya git: Sistem Aracısı Yapılandırması/Kuzey Köprüsü Konfigürasyonu ve etkinleştir VT-d veya IOMMU. Bu, Bellek Bütünlüğü özelliğini etkinleştirmelidir.
- Sonra, etkinleştir Platform Güven Teknolojisi (PTT) Windows Güvenliği’ndeki Güvenlik işlemcisini açmak için.
- Ardından, Güvenli önyükleme bölümüne gidin ve seçin Varsayılan Güvenli Önyükleme anahtarlarını yükleyin.
- Seçme Windows UEFI modu işletim sistemi türü için. Bu, Güvenli önyüklemeyi etkinleştirmelidir.
Kaydetmek ve çıkmak için F10 tuşuna basın. Bu kadar! Bu, ‘Standart donanım güvenliği desteklenmiyor’ hatasını hemen düzeltmelidir.
2. En Son Güncellemeyi Kaldırın (Varsa)
En son sistem güncellemelerinin hatalar içermesi ve sistem kararlılığı sorunlarına neden olması alışılmadık bir durum değildir. Bazı kullanıcılar, son zamanlarda yüklenen güncellemelerin güvenlik sorunlarına neden olduğunu fark etti ve sorunu kaldırarak sorunu çözdü.
Bilgisayarınızda da yüklüyse bu güncelleştirmeleri kaldırmanızı öneririz. İşte bunu nasıl yapabileceğiniz:
- Basmak Kazanç + R Çalıştır’ı açmak için.
- Çalıştır’ın metin alanına kontrol yazın ve tıklayın Girmek.
- Seçme Programlar aşağıdaki penceredeki seçenekler listesinden.
Kontrol Panelinde Programları Seçin - Tıklamak Yüklenmiş güncellemeleri görüntüle Programlar ve Özellikler altında.
- Bilgisayarınız şimdi yüklü tüm güncellemelerin bir listesini göstermelidir. En son yüklenen güncellemeleri bulun ve üzerlerine sağ tıklayın.
- Seçmek Kaldır ve sorunu çözmek için ekrandaki talimatları izleyin.
Kaldır düğmesine tıklayın
3. Temiz Kurulum Windows 11
Sorun giderme yöntemleri işinize yaramayabilir, bu durumda Windows 11’i temiz bir şekilde sıfırdan yüklemeniz gerekebilir.
Bu yöntem, Windows 11’i temiz yüklemek için Microsoft’un resmi web sitesinde bulunan ISO dosyasını kullanır. İşlem biraz zaman alacaktır, bu nedenle yalnızca zamanınız olduğunda devam etmenizi öneririz.