Girişimci Ruhlu Herkesin Hayali: Butik Açmak

Günümüzde belli bir sermayesi olan ve sabah sekiz akşam beş çalışma modelinden sıkılmış hemen herkesin hayalidir butik açma iş fikri. Ancak uzaktan duyulduğu gibi davulun sesi her zaman hoş değil maalesef. Bu yazımızda sizlere butik açma konusuyla ilgili avantajları, dezavantajları ve A’dan Z’ye tüm detayları aktarmaya çalışacağız.

Butik açmak, özellikle kadınların ilgilendiği bir iş koludur. Hanımlar kıyafetlerine, günlük hayattaki kombinlerine ve sosyal çevrelerine karşı güzel giyimli olmaya önem gösterir. Bu nedenle kaliteli ürünleri satan butik mağazalarından alışveriş yapmak isterler. İyi bir butik mağazasının en önemli özelliği parçaların kaliteli olmasının yanı sıra ürünlerin uzun süre kullanımıdır.

Kadınlar beğendikleri kıyafetleri uzun yıllar giymeyi tercih eder ve gardıroplarında giysilerin çeşitliliğini önemser. Mevsimsel olarak kullanacakları kıyafetleri moda stiline göre takip ederek özellikle butik işletmelerden uygun fiyata almaya çalışırlar. Bu nedenle butik açmak ve kadınların bu taleplerine karşılık vermek mantıklı bir yatırım olabilir. Peki bu işin zorlukları nelerdir? Gelin size bu konulardan bahsedelim;

Butik Açmanın Zorlukları Nelerdir?

Butik açmak mantıklı mı?
Butik açmak mantıklı mı?

Belli bir yaşa geldiniz ve hayatın rutin akışından sıkıldınız. Piyasanın gidişatına göre kendinize uygun bir butik açmayı hedefliyorsunuz. Bunun için öncelikle mağazanızı fiziksel ya da online açma kararınızı vermelisiniz. Fiziksel mağazayı kurduktan sonra markanıza ait web sitesi ve diğer pazar yerlerinde de satışlar yapabilir kar oranlarınızı artırabilirsiniz. Ancak bunun birtakım zorlukları vardır;

  • Belli bir sermayenizin olması gerekir. Küçük ölçekli bir işletme için bu sermaye tutarı günümüzde en az 50 bin TL kadarken bu tutar hangi lokasyonda mağaza açacağınıza göre değişecektir. Çünkü enflasyon karşısında mağaza kiraları ve satın alma miktarları oldukça yüksek seyretmekte. Lokasyonu belirleyip mağazanızı benimsedikten sonra içine koyacağınız ürünlerin çeşitliliğine karar vermelisiniz.
  • Ürün çeşitliliğine karar verirken hangi kesime hitap edeceğiniz önemlidir. Örneğin; bazı butik işletmeler büyük beden satışı yaparken bazıları her türlü kıyafeti getirip mağazasında satmak ister. Bize göre spesifik davranmanız daha mantıklı olacaktır.
  • Ürünlerin çeşidine karar verdikten sonra mağazada kaç kişi çalıştıracağınızı belirlemelisiniz. İlk etaplarda kendiniz yakın arkadaşlarınız veya aileden birilerinin yardımıyla işletmenizi büyütmeye çalışırsanız sizin için daha avantajlı olacaktır. Çünkü 2023 yılı asgari ücretlerini ve çalışan bir kişinin sosyal sigorta primini hesap edersek size maliyeti en az 11 bin TL kadar olacaktır. Mağazanızın büyüklüğüne göre çalıştırmayı düşündüğünüz eleman sayısına göre harcamalarınız artış gösterecektir.
  • Diğer bir konu da mağazanızın eleman haricinde giderleridir. Yemek parası, elektrik, su ve ısınma faturaları eklenirse kış ve yaz ayları için kendinize bir bilanço oluşturmalı ve sermayenizi buna göre ayarlamalısınız.

Eleman maaşı, yemek paraları, faturalar ve mağaza kirası derken aylık ortalama bir işletmenin gideri 2023 verilerine göre en az 40 bin TL civarına ulaşacaktır. Buna butik içerisine alacağınız kıyafetlerin bedeli dahil değildir. Ürünleri toptancılardan alırken ucuza mal ederseniz kar oranınız da o derece fazla olur. Ülkemizde İstanbul, Bursa ve Ankara gibi büyük illerde kıyafet satan toptancılar vardır. Buraları gezerek kendi stilinize uygun elbiseleri alabilir ve mağazanızda satabilirsiniz.

2023 Yılında Butik Açma Maliyeti Ne Kadar?

Yazımızda butik açmanın ortalama maliyetinin aylık 40 bin TL’yi bulacağınız söyledik. Giysileri parça sayısına göre toptancılardan aylık ödeme bazında satın alabilirsiniz. Her ay mağazanızın bulunduğu lokasyona ve müşteri potansiyeline göre 60 bin TL’lik ürün satışı yapsanız size harcamaları çıkınca net kar 10 bin TL civarında bir tutar kalacaktır. İlerleyen zamanlarda bu kar oranını artırmak sizin elinizde. Peki butik işletmelerde karlılığı artırmak için neler yapılabilir? Maddeler halinde inceleyelim;

  • Mağazanızı e-ticaret platformuna taşıyabilirsiniz. E-ticaret sitenize güvenilir ödeme sistemlerini entegre edip ürünlerinizi yüklediğinizde ona uygun SEO çalışmaları yapıp mağazanıza müşteri çekmelisiniz. Bunun yanında sosyal medya hesaplarını da eş zamanlı oluşturup takipçilerinizi mağazanıza yönlendirerek satışlarınızı artırabilirsiniz.
  • Pazar yerlerinde satış ortaklığı yapabilir ve buradaki müşterilerinize e-ticaret sitenizi anlatarak yönlendirme yapabilirsiniz. Pazar yerleri her satıştan sizden belli bir kar oranı alacaktır. Ancak online mağazanızdan satışlar yaptığınızda komisyon ödemenize gerek kalmayacak ve kazandığınız miktar size kalacaktır.
  • Kargo ücretlerini uygun fiyata halletmelisiniz. Bunun için kargo firmaları ile anlaşarak haftalık çıkış yapacağınız ürün miktarına göre pazarlık edebilirsiniz. Ayrıca kargo paketlerinizin de minimal boyutlarda olması maliyetinizi azaltacaktır.
  • Sosyal medya fenomenlerine ürünlerinizi tanıtlamaları için reklam verebilirsiniz.
  • Çeşitli platformlara ürünlerinizi kullanmaları için hediyeler gönderip reklamınızı yapabilirsiniz.
Butik açma maliyeti harcamalarınız ve aylık satış hacminize göre değişecektir. Zamanla masraflarınızı kısarak kar oranınızı artırabilirsiniz.

Butik Açmak İçin Neler Gereklidir?

Butik açmak için gerekli olan şeyler aslında basittir. Ticaret yapacaksınız ve bunun için bir şirketinizin olması gerekir. İlk etapta basit bir anonim şirket kurmak sizin için daha avantajlı olacaktır. Şahıs şirketinizi ticaret sicil gazetesinde duyurmanız gerekir ve gelir giderinizi takip edecek muhasebecilerle anlaşmalısınız. Aylık olarak ödeyeceğiniz vergileri muhasebeciniz takip edecek ve sizi bu konularda bilgilendirecektir.

Butik açma işi
Butik açma işi

2023 yılında şahıs şirketi açmanın bedeli ortalama olarak 3-4 bin TL kadardır. Bunun yanında her ay ödemeniz gereken sabit vergilerin tutarı hiç satış yapmasanız bile en az bin TL kadar olacaktır. Yaptığınız satışlara göre ödeyeceğiniz vergi tutarı artacaktır. Tüm bunların yanında butik açmak için gerekenler listesine devlet desteği alabilmek için KOSGEB girişimcilik sertifikasını ekleyebiliriz. Bilindiği üzere KOSGEB 29 yaş altı genç girişimcilere geri ödemesiz destekler sunmakta ve özellikle kadın girişimcilere çeşitli ayrıcalıklar sağlamaktadır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak hareket etmeniz faydanıza olacaktır. Şartları sağlayamıyorsanız kendi sermayenizi oluşturduktan sonra butik açma fikrini hayata geçirmeniz avantaj sağlar.

Butik Açmak İçin Kredi Veren Bankalar

Kendi sermayeniz yoksa ve yıllardır hayalini kurduğunuz butiği bir şekilde açmayı düşünüyorsanız bankaların girişimcilere özel verdiği kredileri değerlendirebilirsiniz. Özellikle Akbank genç girişimci kadınlara butik açmaları için kredi vermektedir. Bunun yanında Vodafone, Finansbank gibi büyük firmalar da kadınların istihdamını artıracak projeleri desteklemektedir. Fikrinizin temelini iyi bir şekilde aktardıktan sonra bu şirketlere başvuruda bulunarak sizi desteklemelerini isteyebilirsiniz.

Butik açmak için kredi çekmek ilk etapta mantıklı gelse de satışlarınız istediğiniz gibi olmazsa iflas etmenize sebep olabilir. Bu nedenle her şeyi detaylı bir şekilde hesap edip en azından ilk 6 ay kendi cebinizden harcayacağınızı düşünerek işe kalkışmalısınız. Akbank ve Finansbank haricinde girişimcileri ve özellikle kendi butiğini açmayı düşünen kişilere kredi vermek isteyen bankaları da kendiniz araştırarak bulabilir onlara fikrinizi anlatarak sizi desteklemelerini sağlayabilirsiniz.

Butik Açmak Karlı Mı?

Butik açmak para kazandırır mı?
Butik açmak para kazandırır mı?

Butik açmak karlı mı sorusu kendi mağazasını açıp müşteri potansiyelini görmek isteyen herkesin aklına takılır. Her işletme gibi butiklerin de belli bir riski vardır. Örneğin mağazanız işlek bir cadde üzerinde değilse ve müşteri potansiyeli az ise satışlarınız düşük olacak ve bu nedenle kar oranlarınız da istediğiniz düzeyde gitmeyecektir.

Fiziksel mağazanızın yanında satışlarınızı online platformlara taşıdığınızda ve reklam yönetimini iyi bir şekilde gerçekleştiremediğinizde karlılığınız yine az olacaktır. Bu nedenle butik işinden istediğiniz verimi almak için çok boyutlu düşünmeniz gerekir. Kendinizi her gün yenileyip farklı fikirlere açık olmalısınız.

Her işletmenin belli riskleri vardır ve bu riskler zamanla aşılabilir. Eğer ısrarcı olup emin adımlarla ilerlerseniz satışlarınızın da arttığını göreceksiniz.

Butiği Açtıktan Ne Kadar Süre Sonra Kar Etmeye Başlarım?

Bu tamamen size kalmıştır. Mağazanızın konumu, müşteri potansiyeliniz, ürünlerinizin kalitesi, çeşitliliği ve hizmetinizin verimi iyi olursa ilk aylardan satışlarınız olacaktır. Ancak bu faktörlerden biri ya da birkaçı eksik kalırsa müşteri kaybı yaşamanız olasıdır. Bu nedenle satışlarınız daha az olacak ve ilerleyişinizin ivmesi düşecektir.

Butik Açarken Toptancılara Nasıl Ulaşabilirim?

Ülkemizde butik açmak isteyenler büyük şehirlerde kaliteli ürünler satan toptancılara ulaşarak kıyafet satın almayı tercih etmektedir. Sizler de bu yolu deneyebilir ya da ilerleyen zamanlarda kumaşları temin ederek kendi atölyenizi oluşturabilirsiniz. Burada uyanık olmanız gereken bir nokta vardır; ürün satarken değil alırken kar edilir. Yani toptancıdan giysileri alırken mümkün olduğu kadar pazarlık etmelisiniz.

Online Mağazamı Nasıl Açabilirim?

Fiziksel mağazanın yanında online mağazanızı açmak için bir e-ticaret sitesine ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca güvenli ödeme sistemi ve bu siteye yönelik sosyal medya hesaplarınızı da edinmelisiniz. Ne kadar çok müşteri çekerseniz satış oranlarınız da o denli artacaktır. Zamanla kampanyalar düzenleyerek reklamlar da yapabilirsiniz.

Önerilen içerik: Blog Yazarak Para Kazanma – Hedef Aylık 10.000₺

Sonuç / Sık Sorulan Sorular

Butik açmak, girişimci ruhuna sahip herkesin hayalidir. Özellikle kadınların daha hevesli olduğu bu iş fikri, para kazanma konusunda cazip gelse de dükkan giderleri, vergi ve sigorta gibi giderler nedeniyle başlangıç açamasında motivasyonunuzun kırılmasına neden olabilir. İşe başlamadan önce ürünleri alabileceğiniz toptancıları ve bulunduğunuz konumdaki dükkan maliyetlerini araştırmalı daha sonra girişiminizin adını koymalısınız. Butiğinizi sadece bulunduğunuz konum itibari ile hizmeti açmak yerine Trendyol ve Hepsiburada gibi online pazar yerlerine açmalı, sosyal medya üzerinden de pazarlama faaliyetlerinizi sürdürmelisiniz. Aşağıda butik açma iş fikri ile ilgili arama motorlarında sıklıkla aranan soruları derledik. Siz de aklınıza takılan soruları ve tecrübelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Butik mağazalarda hangi ürünler satılır?

Butik mağazalar genellikle giyim, ayakkabı ve aksesuar ürünleri satar. Açacağınız butikte hediyelik eşya, ev dekorları gibi ürünlerle çeşitliliği artırabilirsiniz.

Online butik açmak için neler gerekir?

İnternet üzerinden butik açıp satış yapmak için şirket olma zorunluluğu vardır. Dolayısıyla online butik açmak için vergi levhası, imza sirküsü ve Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi kaydı gibi gereklilikler bulunuyor. Sosyal medya üzerinden değil de kendi e-ticaret sitenizi kurarak online butik kurmak istiyorsanız sanal pos kaydınızın da olması gerekiyor.

Instagram’da butik açmak ücretli mi?

Butik açmak için en iyi plaftormlardan biri de Instagram. Instagram’da butik açmak için herhangi bir ücret ödemesi bulunmamaktadır. Hesabınızı profesyonel hesap olarak tanımlayıp işletme bilgilerinizi doğru bir şekilde yaptıktan sonra sayfanızda ürünlerinizi listelemeye başlayabilirsiniz.

“Girişimci Ruhlu Herkesin Hayali: Butik Açmak” üzerine bir yorum

  1. Butik açmayı düşünen biri olarak bu paylaşım benim için yeterince bilgilendirici olmuş. Maliyetler gerçekten yüksek. Seçimden sonra ne olur bilemeyiz tabi. Şimdilik bu düşencemi askıda bırakıyorum.

    Cevapla

Yorum yapın