En başta endüstri mühendisliği nedir kısa ve net bir açıklama yapmak gerekirse bu mühendislik dalının geleceğin meslekleri arasında gösterildiğini söyleyerek sözlerimize bir giriş yapabiliriz. Endüstri mühendisliği için makine bilişim, teknoloji, insan ve malzeme iş sistemlerinin geliştirilmesi ve iyiye doğru ilerlemesi adına yeniden düzenlenmesini denetleyen ve koordine etmeye yarayan bir meslektir diyebiliriz.
Bütün iş alanlarında etkinliği ve verimi artırmak amacıyla kaynakların optimize edilmesini sağlayacak olan endüstri mühendisleri diğer mühendislik dallarından da farklı alan seçeneklerinden dolayı ayrılır.
Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?
Endüstri mühendisi ne iş yapar konusu ile ilgili olarak pek çok farklı alandan ve pek çok farklı faaliyetten söz edebiliriz. Endüstri mühendisleri çalıştıkları şirketlerde aşağıdaki etkinlikleri yönetirler;
- Üretim planlama
- İş etüdü
- Proje yönetimi
- Yatırım planlaması
- İş değerlendirme ve ücret sistemleri
- Yönetim bilişim sistemleri
Endüstri mühendisleri bir şirkette en temel detayları koordine ederek özel olarak da proje ve üretim planlama yönetimleri konusunda ilgili kişidir.
Endüstri Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?
Endüstri mühendislerinin çalışma alanları ile ilgili olarak çok farklı alanlardan söz etmek mümkün olacaktır. Bu konuyu açıklarken aynı zamanda endüstri mühendisleri iş bulabilir mi ya da endüstri mühendisliği iş imkânları nelerdir konuları ile ilgili olarak da bir takım farklı sorulara da cevap vermiş oluyoruz.

Endüstri mühendisleri otomotiv ve bilişim sektörünün bel kemiği olan pek çok farklı alanda çalışırken aynı zamanda imalat, finans, elektrik elektronik ya da taşımacılık alanında da bir takım iş olanaklarına sahiptir. Turizm, maden ve metal sanayi, gıda, hizmet eğitim, lojistik, enerji, kimya ya da telekomünikasyon gibi farklı pek çok alanda çalışabilir ve şirketlere dışarıdan danışmanlık da yapabilir.
Endüstri mühendisleri için genel olarak çok geniş bir iş sahası var diyebiliriz ve pek çok farklı alanda proje planlama, iş etüdü, finans planlama ya da yatırım planlama gibi pek çok farklı şeyden sorumlu olup değişik sektörlerde çalışabilirler.
Endüstri Mühendisliği Mesleğini Kimler Seçmeli?
Mühendislik alanlarını araştırırken endüstri mühendisliği kimler seçmeli şeklinde bir soru sorarak bu işin kendinize uygun olup olmadığını değerlendirme şansı bulabilirsiniz. Özel olarak da bir meslek seçme esnasında olan ve bu süreçte bir takım farklı meslekler ile karşı karşıya kalan gençlerin okuyacakları bölüme karar vermeleri biraz zor olabilir.
Eğer ki bir meslek seçiyorsanız bunun ilgi alanlarınıza uygun olması son derece büyük bir önem taşır. Zira hayatınız boyunca bu işi yapmak durumunda kalabilirsiniz ve her zaman için size uygun olmayan bir iş bütün yaşamınızda sıkıntılı süreçler geçirmenize sebep olabilir. Bu sebepten dolayı da meslek seçimi oldukça önemlidir ve endüstri mühendisliği gibi bir meslek seçmeyi planlıyorsanız bu durumda endüstri mühendisliği ile ilgili her şeyi en ince detayına kadar öğrenmeniz gerekir.
Bu mesleğe adım atmak istiyorsanız ilk başta şunu söylemek gerekir ki endüstri mühendisleri insan ve makine arasındaki süreçlerin iyileştirilmesi ile ilgilenir ve bu sebepten dolayı da hem insan ilişkilerinin düzgün olması hem de makine becerilerinin iyi olması gerekir. Yani mühendislik alanında matematiksel verilere dayanarak makinelerle ilgili birtakım ciddi bilgilere sahip olabilecek kabiliyeti olan kişilerin bu mesleği seçmesi çok daha doğru olacaktır. Aynı zamanda mühendislik becerisinin yanı sıra insan ilişkilerinin de son derece düzgün olması gerekli olacaktır. Bu noktada endüstri mühendisliği için hem matematiksel anlamda bir yetenek hem de sosyal bir beceri alanıdır diyebiliriz.
Endüstri Mühendisliği Okumak Zor Mu?
Genel anlamda dışarıdan bakan kişiler sayısal bir bölüm olduğu için bu bölümün zor olup olmadığını merak etmektedir. Endüstri mühendisliği için zor bir bölüm de diyebiliriz ancak bu noktada işin içerisinde bu bölümü tercih etmiş olan kişilerin kabiliyetleri ve ilgi alanları da giriyor. Bu sebepten dolayı da kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir durumdan söz etmek mümkün olacaktır.

Endüstri mühendisliği bölümü içerisinde matematik ve fizik ile ilgili bir takım ciddi dersler yer alır. Söz konusu olan bütün bu konular ciddi anlamda iyi bir çalışma gerektirir ve gerektiği kadar çalışıp bu tür dersleri geçebilecek kapasitesi olan kişilerin bu bölümü okurken çok fazla zorlanması söz konusu olmaz. Ancak endüstri mühendisliği okumak için ciddi anlamda matematik, fizik ve kimya gibi konulara ağırlık vermek gerektiğini önemle belirtmek zorundayız.
Endüstri Mühendisliği Maaşı (2023)
Endüstri mühendisliği maaşı mühendisin çalıştığı yerdeki konumuna ve iş hayatındaki tecrübesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. En düşük endüstri mühendisliği maaşı 2023 yılı için 17.620 TL olarak belirlenmiştir ve en yüksek endüstri mühendisliği maaşı ise 25.000 TL olarak piyasada yer almaktadır.
Endüstri mühendisliği için en düşük müdür maaşı ise 20.000 TL civarında olup en yüksek endüstri mühendisi müdür maaşı 25.000 TL olarak belirlenmiştir.
Türkiye’de genel olarak endüstri mühendislerinin brüt maaşlarına bakacak olursak 18.500 TL ile 25.000 arasında değişkenlik gösteren rakamlardan brüt olarak söz etmek mümkün olacaktır.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: Astsubay Maaşı Ne Kadar? (2023 Güncel Rakamlar)
Sonuç / Sık Sorulan Sorular
Endüstri mühendisliği günümüzde çok önemli bir meslek dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Verilerin analizi, işletme yönetimi ve üretim süreçlerinin verimliliğinin artırılması gibi konularda çalışmalar yapmakta olan endüstri mühendislerinin, işletmelerin yüksek performans elde etmelerinde büyük bir rolü vardır.
Endüstri mühendisleri kalite kontrol, verimlilik artışı, tedarik zinciri yönetimi, üretim planlaması, pazarlama stratejileri gibi birçok alanda çalışabilirler. Bu meslekte çalışan kişiler stratejik planlama ve finansal karar verme yetenekleri ile birlikte teknik ve problem çözme becerilerine sahiptirler. Endüstri mühendisleri, üretim ve işletme verilerini analiz ederek raporlar hazırlayabilir, optimize edilmiş işletme modelleri oluşturabilir ve çözüm önerileri sunarak işletme süreçlerinin verimliliğini artırabilirler.
Aşağıda endüstri mühendisliği bölümü ve mesleği ile ilgili arama motorlarında sıklıkla aranan soruları derledik. Siz de sormak istediğiniz sorularınız olursa yorum kısmından yazabilirsiniz.
Endüstri mühendislerinin çalışabildiği pozisyonlar nelerdir?
Endüstri mühendisleri; üretim, lojistik, tedarik zinciri, verimlilik, işletme maliyetleri ve verimlilik çözümlerinin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili birçok sektörde çalışabilirler. Bu sektörler arasında otomotiv, savunma sanayii, gıda, sağlık hizmetleri, enerji, teknoloji ve hizmet sektörleri bulunmaktadır.
Çok geniş bir sektör çeşitliliğine sahip olan endüstri mühendisliği bölümü mezunları, işletmelerin şu pozisyonlarda çalışabilirler;
– Üretim yöneticisi
– Verimlilik uzmanı
– Tedarik zinciri yöneticisi
– Süreç yönetim uzmanı
– Proje yöneticisi
– Kalite yönetimi
– Üretim planlama ve kontrolü
– Verimlilik analisti
– Tedarikçi yönetim uzmanı
– Araştırma ve geliştirme
– Pazarlama yöneticisi/danışmanı
– Maliyet analisti
– Ürün geliştirme
– Müşteri memnuniyeti analisti
Endüstri mühendisleri hangi yazılım dillerini bilmeli?
Endüstri mühendisleri çok çeşitli sektörlerde çalışabilir. Bu nedenle endüstri mühendislerinin bilmesi gereken yazılım dilleri çalışma alanına göre değişiklik gösterebilir. Tam donanımlı bir mühendisin bilmesi gereken diller arasında matematiksel modelleme dilleri (MATLAB, Python), veri tabanı yönetimi (SQL), işletme yazılımı (SAP, Oracle), üretim planlama ve kontrol sistemleri (ERP, MRP), kalite kontrol araçları (Six Sigma, Lean Manufacturing) ve proje yönetimi yazılımları (Microsoft Project) yer almaktadır. Bunların yanı sıra endüstri mühendisleri Excel, Access, VBA ve R programlama dilleri gibi yaygın olarak kullanılan yazılımları da bilmelidirler.